Gepubliceerd: Vrijdag 27 november 2020

De passie van de man in zijn werkplaats

Stefan Witteman De passie van de man in zijn werkplaats eigen boek

De man en zijn werkplaats. Als dat op iemand van toepassing is, is het wel Stefan Witteman uit Neck.

In zijn werkplaats in Edam heeft Stefan Witteman uit Neck een boek in ontvangst genomen, waarin hij zelf  en rol speelt. In ’Man & Werkplaats - 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap’  orden Witteman en nog 29 anderen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven. De uit het Groningse Eppenhuizen afkomstige Kalkhoven kwam het boekwerk zelf uitreiken aan Witteman. Oldtimer De fotograaf reed een jaar lang met zijn busje heel Nederland door op zoek naar mannen en hun werkplaats.
Hij kwam onder meer in een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste oldtimer, maar ook in een loods met daarin in een zelfgebouwd vliegtuig. Al jarenlang is  alkhoven in de ban van werkplaatsen en het verhaal erachter. Hij trof Necker Witteman in Fort bij Edam, waar hij een grote werkplaats heeft. Witteman werkt aan het restaureren van oude huizen.

Voldoening

Een van de foto’s van Stefan Witteman in het boek.

Witteman vertelt in het boek: ,,Ik heb een liefde - je kunt wel zeggen een grote passie - voor historische huizen, vooral uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dat is een heel mooie periode met veel verhalen.”
Hij vindt dat het oude vakmanschap van deze huizen afstraalt. ,,Zowel het in- als exterieur van
deze huizen is boeiend. Ik maak en restaureer onder andere houten schouwen uit die periode. Het
geeft veel voldoening als je dingen weer in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen en enigszins
naar je eigen hand kunt zetten, mits monumentaal verantwoord natuurlijk.” Vorig jaar al kwam Witteman
ook in deze krant uitgebreid aan het woord over zijn passie. Met trots vertelde hij toen over het houten pand dat hij aan de Lagedijk in Katwoude, bij het Stinkevuil, had geheel in authentieke stijl had opgebouwd is verrezen. Destijds vertelde hij: ,,Ik heb een missie om de originaliteit van de houtbouw in Waterland en Zaanstreek te behouden. Bij dit pand kan ik me daar heerlijk op uitleven. Mensen die het zien vinden het prachtig, maar we realiseren ons niet vaak genoeg dat dit soort pandjes ook her en der staat. Af en toe
wordt er weer zo'n houten pandje gesloopt dat bijna instort. Dat is zonde omdat dan een stuk getimmerde
bouwkunst van twee eeuwen oud zomaar in de container verdwijnt.’’

   
Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: OrangeLine Uitgeest ®- The Netherlands. ©, Stefan Witteman.